"Hvem er den vakreste i landet her?", spurte stemora i eventyret. "Hvem er den mektigste kvinnen i lander her?" spurte avisene i 2006. Gerd Liv Valla. Valla var mektig, ingen tvil om det. Men, makt er ikke det det en gang var. Kathleen Tyner beskriver tre domener innen digital kompetanse, og mener at sosial makt i dag henger sammen med kompetansen man tilegner seg og demonstrerer innen disse tre områdene. Det første området er åpenbart, det tekniske. At "nerdene" og "geekene" har makt kjenner vi igjen. Vi er avhengige av disse underlige menneskene som skriver rare kommandoer i svarte bokser, benytter rare uttrykk og forkortelser og som har magiske hender som sørger for at alt "bare virker". En annen form for sosial makt er "informasjonstradernes" superkommunikasjonsevner. Det er fasinerende å se disse folkene i fjorten parallelle samtaler, fire nettsamfunn, syv forskjellige søkesider, tre downloadmanagere, litt youtube og kanskje et nettspill eller to. Alt sammen foregår timesvis, og aldri ramler de ut av en samtale eller mister kontrollen i spillet. Kathleen Tyner kommer inn på et nytt domene; hun kaller det "reading the world". Det er de som har oversikt, som følger med over alt og som har evner til å strukturere og analysere den digitale verden.
I mitt hode og fra mitt ståsted ser jeg disse formene for makt litt i et hierarki. Teknikerne har makt, ja vel. Men den er ganske begrenset. Informasjonsnerdene har makt, ja vel, men kun i mediesammenheng. Reading the world-folkene, derimot, de er kanskje den nye overklassen. De kan delta og styre diskusjoner innenfor alle domener og klarer sette all informasjonen sammen til en helhet. Super-over-klassen er de som har kompetansen på ekspertnivå innen alle domener, de er neste generasjons orakler.
tirsdag 24. mars 2009
fredag 16. januar 2009
BETT2009
Det er to år siden sist jeg var på BETT, da var jeg litt lei etter ha vært flere år på rad. Selv om messa er like kaotisk, bråkete og totalt uoversiktlig som før, var det i år en mer interessant opplevelse enn forrige gang. Det er tydelig at det skjer mye på utdanningssiden, det er mye spennende her. Trenden er at enhetene blir mindre, at de blir bedre og ikke minst at de nå i større grad er utviklet mer spesifikt for skolebruk. Jeg liker de mye småe og robuste bærbare maskinene. De er billlige (2.500.-), har brukbar ytelse og helt greie 10" skjermer. Batterilevetiden er også bra. I england virker det som om dette er standarden, etter å ha pratet med flere skolefolk her nede virker det som om flere og flere grunnskoler standardiserer denne typen for alle elevene. Spennende.
Abonner på:
Innlegg (Atom)